2013. 02. 12.

Vallomások XVI. Benedek bejelentése nyomán

"Miután ismételten megvizsgáltam lelkiismeretemet Isten előtt, eljutottam arra a bizonyosságra, hogy erőnlétem előrehaladott korom miatt már nem alkalmas arra, hogy megfelelő módon gyakoroljam a péteri szolgálatot." - XVI. Benedek pápa 2013. február 11.
- „Karol Wojtyła és Joseph Ratzinger nagyon jó barátok voltak” – mondta Dziwisz bíboros, elismerve mindkét pápa karizmáját. II. János Pál megnyitotta az egyházat a világ felé, XVI. Benedek pedig elmélyítette a hitet és a keresztény gyökereket – a két pápaság jól kiegészíti egymást. „XVI. Benedek nagy pápa, akinek hálás vagyok, akit nagyra becsülök és szeretek” – mondta a krakkói bíboros érsek. Hozzátette: a Szentatya lemondásának hírét nagy fájdalommal és meglepetéssel vette tudomásul. XVI. Benedek rendkívül hűséges Jézus Krisztushoz, hűséges volt a II. János Pálhoz fűződő barátságában is. „Boldogok és szerencsések vagyunk, hogy egymás után két ilyen rendkívüli pápaságban lehetett részünk” - nyilatkozta Stanisław Dziwisz bíboros, Boldog II. János Pál egykori személyi titkára. 
- "Értesülve Szentatyánk, XVI. Benedek pápa lemondásáról, amely február 28-án lép hatályba, hálát adunk az Isteni Gondviselésnek mindazokért a kegyelmekért és ajándékokért, amelyekben XVI. Benedek pápa apostoli szolgálata által az Egyházat és az emberiséget részesítette. Különös szeretettel emlékezünk vissza Egyházunk és Hazánk iránti nagylelkű jóindulatára, melynek egyik kiemelkedő jele volt szentéletű vértanúink boldoggá avatása.
Kérjük a Mindenható Isten áldását Benedek pápa személyére, a Római Egyházra és egész Katolikus Egyházunkra. A Boldogságos Szűzanyának, az Egyház Édesanyjának, Szent Péter és Pál apostoloknak, valamint védőszentjének, Szent Józsefnek közbenjáró szeretetébe ajánljuk Szentatyánk személyét és Egyházunkat.
Budapest, 2013. február 11-én, a Lourdes-i Boldogságos Szűz Mária emléknapján
† PÉTER, bíboros, prímás, érsek 
- "Ez egy történelmi nap – kezdi nyilatkozatát Seán Brady bíboros, Írország prímása. Benedek pápa a maga által megválasztott körülmények között mondott le. Bár sokkoló a hír, minden bizonnyal a pápa alapos átgondolás és ima után hozta meg döntését. Jelentőségteljes, hogy a bejelentést a Betegek Világnapján, a Lourdes-i Szűz Mária ünnepén tette közzé. Szűz Mária mindig Fia felé fordítja figyelmünket. Nyilatkozatában a pápa is Krisztus, az egyház legfőbb pásztora felé irányította figyelmünket." 
- "Benedek pápa az elmúlt 8 évben nagyon sokat tett az ökumenizmusért, és spirituális örökségének a jövőben is folytatódnia kell. Nagy élmény volt együtt dolgozni XVI. Benedekkel, aki támogatást nyújt, szabadságot biztosít a feladatok terén és mindig van elismerő szava – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke."
- „XVI. Benedek pápának, aki minden erejével odaadóan szolgálta az egyházat és atyai törődéssel vezette a római egyházmegyét, szeretetünket fejezzük ki azért a sok ajándékért, amelyet Tőle kaptunk: Krisztusnak és az egyháznak szentelt életéért, az Evangélium hirdetéséért végzett elkötelezettségéért, az ember és méltósága iránt mutatott szeretetéért, a szegények támogatásáért, akiket mindig segített és védelmezett” – írja Agostino Vallini bíboros nyilatkozatában Benedek pápa február 11-én tett lemondását követően." 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése