2013. 02. 28.

Pálos misszió Háromszéken a 18. században

Konferencia, kiállítás és könyvbemutató február 22-én 18 órai kezdettel a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban. Előadást tart: P. Bátor Botond OSPPE, tartományfőnök A pálos rend múltja és jelene. Csáki Árpád Az illyefalvi rendház és könyvei című könyvének bemutatójára kerül sor, amelyet a Székely Nemzeti Múzeum adott ki a Székelyföldi könyvgyűjtemények első köteteként.  Benedek Éva és Pénzes Lóránd az illyefalvi rendház könyveinek konlzerválásáról számolnak be az érdeklődőknek.

A 18. század elején Erdélybe visszatelepülő magyar pálos rend legkeletibb missziós állomása a háromszéki Illyefalván működött az 1701-1786 közötti időszakban. Tevékenységük során a helyi plébánia vezetése mellett a „fehér barátok” ellátták a túlnyomóan protestáns Háromszék katolikus közösségeinek lelki gondozását, káplánként szolgáltak a nemesi (Béldi, Kálnoki) udvarokban, ugyanakkor a század második felében nevükhöz köthető a sepsiszentgyörgyi plébánia újjászervezése is.
A rendezvény – amelynek díszvendégei a Magyar Pálos Rend tagjai – célja a rendház történetének és könyvtárának ismertetése az erről készült kötet, valamint a rezidencia fennmaradt könyveit bemutató kiállítás alapján.
Támogatók: Bethlen Gábor Alap, Kovászna Megye Tanácsa
Szervezők: Székely Nemzeti Múzeum, Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár Sepsiszentgyörgyi Gyűjtőlevéltára
*
Nagyon sikeres rendezvény volt. Gratulálok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése