2013. 02. 21.

A legnagyobb Hungaricum-ért



Franciapországban és Belgiumban a katolikus nagy gyárosok a 19. század végén és a 20 század elején sokat tettek a családi jólét emelésére. Többek között a Michelin testvérek.
Édouard Michelin (1859–1940) feltalálta 1891-ben a cserélhető szelepes autógumit, majd testvérével André Jules Michelin-nel (1853–1931) megalapították Clermount-Ferrand-i cégüket, melynek fő tevékenysége a cserélhető bicikligumik gyártása. Édouard, miután elkészítette az első cserélhető kerékpárgumit – amivel egy hónappal később Charles Terront kerékpárversenyző megnyerte a Párizs-Brest-Párizs versenyt (1200 km) – levédette a találmányt. 
A testvérpár kitűnő éttermek és hotelek címével bővített térképeket kezdett kiadni, így próbálván ösztönözni az autósokat, hogy tegyenek kitérőket, és ezzel is koptassák autójuk Michelin gumiját. 1898-ban megszületett Bibendum, azaz a Michelin gumibaba, mely 2000-ben az “Évszázad logója” díjat nyerte. Azóta a Michelin útikalauzok világszerte több mint 700 millió példányban keltek el. A kötetben már értékelték a benne szereplő szálláshelyek minőségét és ellátását. 
A Michelin-csillagok a kulináris tökéletesség nemzetközi szimbólumaivá váltak. 
A Vörös Könyvben egy csillag jelenti a kellemes úti kitérőt, kiváló fogásokkal büszkélkedő éttermeket;  a két csillag a kitűnő vendéglőket, amelyekért érdemes egy hosszabb kitérőt tenni; a három csillag a kivételes helyeket, amelyek akár egy külön utazást is megérnek.
A 20. században a Michelin hatalmas változásokon ment keresztül, rohamosan fejlesztette abroncsait. 
A világ vezető gumigyára 19 országában van jelen, saját gumiültetvényei vannak Brazíliában és Nigériában, a cégnél 127.000 ember dolgozik szerte a világon és évente 194 millió gumiabroncsot gyártanak le, a legkülönfélébb kerekes járművekre.
A Michelin testvérek nagyszerű jóléti intézményeket honosított meg munkásai számára. Többek között, hogy a munkáscsaládokban növelje a gyermekáldást, 
a munkásoknak havi fizetésén felül 57 frankot adott egy-egy gyermek után; 
kettő után már 150 frankot
3 után pedig 300  
és minden további gyermek után még 100 frankot. 
 Míg a környéken a születések száma apadt, addig az ő üzemeiben örvendetesen emelkedett.
Szeretettel ajánlom mindazok figyelmébe, akik szeretik a nemzetünket (és a Magyar Kormánynak).
Ilyen célú előrelépés lenne a legnagyobb HUNGARICUM! 
**
Ajánlom:
Székely győzelem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése