2013. 01. 28.

Warmia-i püspökök és bíborosok: 2. Jozef Glemp


 Jozef Glemp bíboros a lengyel egyházi és társadalmi élet egyik főszereplője január 23-án, szerdán egy varsói kórházban 83 éves korában elhunyt. Márciusban tüdőrákkal operálták. Glemp bíboros, aki 28 éven át volt Lengyelország prímása,  egyszerű sóbányász családban 1929. december 18-án született a közép-lengyelországi Inowroclaw-ban. A náci megszállás idején a földeken dolgozott, majd belépett a papi szemináriumba. 1956-ban 26 évesen pappá szentelték és Stefan Wyszyński bíboros egyik legszorosabb munkatársává vált, aki a kommunista üldöztetés idején a hit nagy tanúságtevője volt. 1958-63 között Rómában folytatta tanulmányait. 1979-ben az észak-lengyel Warmia egyházmegye püspökévé, majd 1981-ben Gniezno és Varsó érsekévé nevezte ki. Ebben a kettős tisztségben az 1981-ben elhunyt Wyszyński bíboros utódja lett. Az akkor 51 éves főpásztor nemcsak Lengyelország prímási címét kapta meg – amely a gnieznói érsekséghez kötődik –, amely címet 2009-ig megőrizte. 1983-ban lett bíboros. 1981-től a lengyel püspöki konferencia vezetése is az ő feladata lett, amelyet 23 éven keresztül végzett, 2004-ig. 2004-ben Józef Michalik przemysli érsek vette át a Lengyel Püspöki Konferencia elnöki székét.
A kommunista diktatúra legnehezebb időszakában, amikor Jaruzelsky tábornok statáriumot hirdetett a Szolidaritás mozgalom elnyomására, a bíboros arra buzdította a lengyeleket, hogy kerüljék el a testvérharcokat. Ezáltal Glemp bíboros a közvetítő kényes szerepét töltötte be a kommunista hatalom képviselői felé. Támogatta 1989-ben a rezsim és a demokratikus ellenzék közötti kerekasztalt, amely meghozta a demokratikus fordulatot Lengyelországban. Elősegítette az egyház visszatérését a közéletbe, az állam és a Szentszék közötti új egyezmény aláírása által 1993-ban.
XVI. Benedek pápa gyászának adott hangot egy hosszú üzenetben, amelyben a lengyel bíborost egy nehéz időszakban is minden ember méltósága védelmezőjének nevezett. „A szeretetért az igazságosságban” – ez a püspöki mottó kísérte el életében és irányította gondolkodását, döntéseit és lelkipásztori iránymutatását – írja üzenetében a Szentatya.  Igaz ember volt Szent József, védőszentje szellemében, aki a bibliai hagyományban meg tudta hallani Isten hívásának hangját, amely nemcsak neki szólt, hanem a közösségnek is. Az igazságosság, Isten akaratának alázatos elfogadása volt Isten és ember iránti szeretetének alapja. Ez jelentette a világosságot, ösztönzést és erőt nehéz szolgálata idején a lengyel egyház élén egy olyan időszakban, amelyben jelentős társadalmi és politikai átalakulások zajlottak hazájában és Európában egyaránt.”
Az Isten és az egyház iránti szeretete, a személy élete és méltósága iránti aggodalma tette őt az egység apostolává a megosztottsággal szemben, az egyetértésé a vitával ellentétben, valamint a boldog jövő közös építése terén a helyi egyház és nép örömteli és fájdalmas tapasztalataira alapozva. Folytatta Stefan Wyszyński bíboros munkáját állandó szeretetközösségben és spirituális kötelékben II. János Pál pápával. Nagy körültekintéssel oldotta meg a politikai, társadalmi és vallási élet problémáit. Az isteni gondviselésben bízva optimizmussal tekintett az új évezred felé, amelybe vezetésével léptek be a lengyel hívek.
Élete utolsó időszakát a szenvedés jellemezte, amelyet lelki nyugalommal viselt. Ebben a próbatételben is a mindenható Isten jóságába és szeretetébe vetett bizalom tanúságtevője maradt.
A Szentatya gyásztáviratában kiemeli, hogy személyesen is mindig nagyra értékelte őszinte jóságát, egyszerűségét, nyitottságát és elkötelezettségét az egyház ügye iránt Lengyelországban és a világon. Így marad meg emlékezetemben és imáimban – vallja meg a pápa. Az Úr fogadja be dicsőségébe! – zárja üzenetét a Szentatya Jozef Glemp bíboros halálára.
Varsó nyugalmazott bíboros érsekének gyászszertartására január 28-án délelőtt 11 órakor került sor a lengyel főváros székesegyházában. 
"Istenünk, te az apostolok utódjaként szolgádat, József bíborost főpapi szolgálattal tüntetted ki. Add, kérünk, hogy az apostolok mennyei társaságába is eljusson Krisztus, a mi Urunk által."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése