2013. 01. 11.

Vietnámban elítéltek katolikus híveket



A vietnami alkotmány ugyan kimondja a vallásszabadságot, de ez nem jelent akadályt arra, hogy elképesztő vádakkal katolikus híveket hosszú évekre fogságra ítéljenek. Ez történt most, amikor a közép-vietnami Anghe An város Néptörvényszéke 14 katolikus hívőt „felbujtás” vádjával több évi börtönbüntetésre ítélt. Ho Duc Hoa, Dang Xuan Dieu és Le Van Son 13 évet kapott, még másik 11 vádlottat 3 és 8 év közötti büntetéssel sújtottak. Kezdetben a katolikus aktivistákat halálbüntetéssel fenyegették.
Vietnamban a katolikus hívek keményen felléptek az ítélet ellen. Az AsiaNews hírügynökség szerint a 14 elítélt katolikus hívő a Viet Tan nevű erőszakmentes mozgalomhoz tartozik, amely egyszerűen csak a demokráciáért küzd.

A hatóságok az ilyen jellegű kérelmeket „terrorista” cselekedetnek tartják. A per szemtanúi szerint a vádlottak hangsúlyozták, hogy egyedül a lakosság érdekeit szolgálták amikor a politikai vezetés korrupciójáról közöltek híreket. A párt és a kormány tagjai mérhetetlenül meggazdagodtak, miközben a lakosság elszegényedett a pénzügyi válság miatt.

Néhány katolikus, aki jelen lehetett a tárgyaláson, „erkölcstelennek” minősítette az eljárást. A rendőrség a templomokból szedte össze és tartóztatta le véletlenszerűen a vádlottakat. A védőügyvédek szerint a kihallgatás során a vádlottakat megkínozták és ezzel kényszerítették őket, hogy beismerjék az ellenük emelt vádat.

A börtönbüntetésre ítélt katolikusok az ENSZ-hez folyamodtak az illegális fogvatartás miatt.
(ik) Vatikáni Rádió

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése