2013. 01. 23.

"Tied az ég, enyém a föld!"

Napóleon 1812-ben hatalma csúcspontján volt, félmilliós inváziós hadsereget gyűjtött, hogy leszámoljon utolsó kontinentális ellenfelével az Orosz Birodalommal. Benyomult Oroszországba, de a cári csapatok a felperzselt föld taktikáját alkalmazták és kerülték az összecsapást. Moszkva előtt az oroszok csatára kényszerültek, és a mindkét fél számára óriási veszteségekkel járó szeptember 7-i borogyinói csata  után, Kutuzov tanácsára I. Sándor cár feladta Moszvát. Napóleon szeptember 14-én bevonult Moszvába és a hadviselés klasszikus szabályai szerint az ellenség fővárosának elfoglalása után a cár békeköveteit várta. Hiába. Közben katonái a fővárost kirabolták. Napóleon elbizakodva, ekkor emlékérmet veretett saját arcképével. Hátlapján e mondat volt olvasható: "Tied az ég, enyém a föld!". Néhány ilyen érmet elküldött Orenburgba az orosz főparancsnoknak.
A francia megszállás három napja alatt az orosz főváros, amelynek kétharmada fából épült, porig égett. Az utánpótlásból teljesen kifogyott, a császári hadsereg éhezett. Barclay de Tolly, idős, de erőteljes férfi az egyik Napóleon-érmére, a császár képe alá e szavakat vésette: "Hátad a tied, az ostor az enyém!"
Ezt aztán elküldte a franciák császárának. És fenyegetése nem volt üres beszéd.  Október 19-én Napóleon visszavonulót rendelt el,  menekülnie kellett a közeledő orosz hadsereg elől. Az utolsó francia alakulat december 14-én hagyta el Oroszországot. A császár kezdeti kb. 580 000 főből álló Grande Armée-ből csak kb. 20 000 katona tért vissza. A többi elveszett az orosz síkság hómezőin és mocsaraiban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése