2013. 01. 09.

Bár a holtakat is életre hozhatnám

Egy gót császári parancsnokot 390-ben meggyilkoltak Tesszalonikában, s ennek megtorlásaként  Nagy Theodosius (347-395) hétezer embert gyilkoltatott le az amphiteatrumban. Amikor a szörnyű hír megérkezett Milánóba, Szent Ambrus (339-397) püspök kiközösítette a császárt, és fölszólította, hogy nyilvánosan tartson bűnbánatot. Theodosius azonban nem törődve a fölszólítással, megjelent a templomban, hogy részt vegyen a misén. Ambrus elébe ment a templom előcsarnokáig és megtagadta tőle a belépés jogát, mondván: 
,,Úgy látszik, Császár, gyilkosságod szörnyűségét most sem ismered be, mert magas állásod meggátol a belátásban... Merészelnéd imára kulcsolni a kezedet, amikor emberi vér csöpög róla? Menj csak, és vesd alá magadat a kiközösítésnek!'' 
Amikor a császár azzal védekezett, hogy Dávid is vétkezett, a püspök így felelt neki: 
,,Ha már a bűnös királyt utánoztad, kövesd a bűnbánó Dávidot is!'' 
A császár sírt dühében, és bosszúsan elment. 390 karácsonyán azonban Theodosius vezeklő ruhában jelent meg a templomban, s kérte a püspöktől a bocsánatot és az Egyházba való visszafogadást.
Nagy Theodosius unokája, II. Theodosius (401-450) hét éves volt, mikor apjától, Arcadiustól megörökölte a Keletrómai Birodalom trónját. Az ifjú császár nővére, akit az "augusta" címmel tűntettek ki - mélységesen vallásos és később szentté avatott Pulcheria -, vette kezébe az irányítást és a még mindig fiatal uralkodó nevelését. Ennek tudható be, hogy II. Theodosius jámbor és magányos életet élt. Elűzött minden pogányt az udvarából, és folytatta a nagyapja idején megkezdett munkát: a pogányság felszámolását. 425-ben megalapította a konstantinápolyi egyetemet, ahol 10 görög és 3 latin nyelvű grammatika - valamint 5 görög, és 3 latin nyelvű retorikaprofesszor működött. Nesztoriosz konstantinápolyi pátriárka tévtana miatt összehívta 431-ben az efezusi zsinatot, ahol Nesztorioszt lemondatták, és egy damaszkuszi kolostorba, majd Egyiptomba száműzték.
441-ben a hunok Attila és fivére Bleda (Buda) vezetésével veszélyes szomszédság tört a Balkán-félszigetre. Elfoglalták Moesiát, Illyricumot, Thráciát, és lerombolták Szirmium, Szófia és Belgrád városát. A császár 447-ben kénytelen volt évente 2100 fontnyi aranyat fizetni Attilának a békeszerződés fejében. A Keletrómai Birodalom a Balkánon elnéptelenedett. II. Theodosiust különössé az tette, hogy megbántói közül egyet sem büntetett halállal. 
Mivel azonban tettét nem hagyták szó nélkül, így szólt:  
"Bár a holtakat is életre hozhatnám."
**  
Szent Pál intése nagyon időszerű: "Az egész törvény ebben a mondatban teljesedik be: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat. De ha marjátok és rágjátok, vigyázzatok, nehogy felfaljátok egymást!" (Gal 5,14-15)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése