2013. 01. 01.

Az emberi akarat plusz Isten kegyelme



Nagy Sándort egyszer az ellenséges túlerő beszorította egy sziklavárba. Már-már csüggedni kezdett, mikor megpillantott egy hangyát, mely önmagánál tízszer nagyobb terhet igyekezett fészkébe cipelni. Nagy Sándor megfigyelte, hogy az apró állatka 71-szer esett vissza a teher súlya alatt, de a 72. alkalommal mégis sikerült azt a hangyabolyba becipelni. - Mit? Kiáltott fel Sándor erőre gyulladva. Egy oktalan állat ilyen kitartásra képes és én a férfi elcsüggedjek? Kitört a várból és győzött. Így tanította bátorságra, önbizalomra, akarata kifejtésére a világ egyik legrettenthetetlenebb hősét, a világ egyik igénytelen állatkája – a hangya.
*
Téged is ostromol a 365 nap, a kronosz (a mérhető, folyó idő)? Szemléld Krisztust és felismered a kairoszt (az Istennel megélt kegyelmi időt). Az ő kegyelmével minden, még a bűn és a halál is legyőzhető!

**

Nagy Sándor, miután elfoglalta Görögországot, Kraneioszba érkezett. Mindenki tisztelgett, csak Diogenész sütkérezett a hordójában. Az uralkodó odament és megkérdezte a bölcset:
- Tudod-e ki vagyok?
- Sándor vagy, a világ ura! – felelte Diogenész.
- Kérj valamit és teljesítem! - ajánlotta az uralkodó.
- Állj odébb, hogy süssön a nap!
- Kérj bármit és teljesítem! – mondta újra Sándor.
- Mondd a legyeknek és szúnyogoknak, hogy ne csípjenek!
*
Fogadd el magad olyannak, amilyen vagy. Csak addig nyújtózkodjál, ameddig a takaród ér. Istentől kérj olyat, amit csak Ő adhat és megleled a belső békédet.

Olvasd el:  Óévi hálaadás és beszámoló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése