2012. 12. 05.

Saját tartalékunkból merítkezni - 2012.12.09.



A választásokra készülünk, ezért Kórodi Attila RMDSz-es parlamenti képviselőt lehetőségeinkről kérdeztük. 

Hogyan látja jelen helyzetünket?
Amikor Székelyföld lehetőségeiről beszélünk, a helyzetet úgy kell szemlélnünk, hogy ne eszméinket idomítsuk a fönnálló viszonyokhoz, hanem ellenkezőleg: a fönnálló viszonyokat kell eszméinknek megfelelően igazítani. A székelység történelmileg is olyan státusszal és karakterrel rendelkező közösség, amely rendelkezik azokkal az erényekkel és értékekkel, amelyek alapján a boldogulását célzó eszmék élhetők, megvalósíthatók. Saját tartalékunkból merítkezni és épülni nem azt jelenti, hogy magunkra vagyunk hagyatva, hanem azt, hogy kellő erővel rendelkezünk saját sorsunk felelős írányításához. Az önrendelkezés eszméje az újjáépülő Európa irányelvei között is jelen van, ilyen például a szubszidiaritás. A szubszidiaritás elve alapvető az Európai Unió működésének, pontosabban az európai szintű döntéshozatal szempontjából. Lehetővé teszi többek között annak meghatározását, hogy mikor tartozik az EU hatáskörébe a jogalkotás, és hozzájárul ahhoz, hogy a döntések meghozatalára az állampolgárokhoz lehető legközelebbi szinten kerüljön sor. (A szubszidiaritás elvét az Európai Unióról szóló szerződés 5.  cikkelye fekteti le.)

Mint kereszténydemokrata politikus mit ért a szubszidiaritáson?
Kereszténydemokrata perspektívában a hierarchikus tagolásnál több rejlik a szubszidiaritás fogalmában.  A katolikus szociális tanítás hagyományában a szubszidiaritás, a perszonalitás és a szolidaritás kölcsönösségében valósul meg. Azokat támogatja, akik a közjó mindenkori figyelembevételével, saját kezdeményező-képességük alapján meg tudják oldani problémáikat és a segítséget nem egy magasabb, már készen adott forrásból szeretnék meríteni. Az államnak ott kell segítenie, ahol arra szükség van, ellenben soha nem szabad bomlasztania vagy bekebeleznie azokat a közösségeket amelyek képesek saját boldogulásuk érdekében dönteni és cselekedni. Mindezek háttere előtt jogosak követeléseink, hogy oktatási és kulturális életünket saját magunk igazgassuk,  hogy elismerjék szimbólumainkat és a magyar nyelv regionálisan hivatalos legyen. Követeléseink emberi igényeinket fejezik ki, amelyek isteni jog alapján megilletnek, amelyekért harcolnunk kell.

Milyen államot szeretne az RMDSz-es képviselő?
Egy olyan államot szeretnénk, amely az ilyen irányú építkezésnek teret biztosít, ezért érdekeinket azokon a fórumokon is képviselni kell, ahol az erre vonatkozó döntések megszületnek.  Az egyik soron lévő nagy kérdés, hogy milyen elvek alapján rajzolják újra az ország régióit. Erős parlamenti képviselet nélkül veszélybe sodródhat Székelyföld egysége. Nem lehetünk közömbösek, a keresztény ember sosem lehet közömbös. Választanunk kell, és a legjobbat kell választanunk. A sokat emlegetett autonómia szónak meg kell hallanunk a morális jelentését is: értelme szerint az erkölcsi tetthez szükséges önelhatározás szabadsága, nem a társadalomtól és az Istentől való függetlenséget jelenti, hanem éppenséggel azt, hogy az egyikben megtaláljuk a helyünket, a Másik előtt pedig tiszta lelkiismerettel álljunk.

Készítette: Darvas-Kozma József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése