2012. 12. 15.

A másik kettőt fogadd be


A hegyi  monostor remetéihez tanácsot kérni ment egy ember. Elhatározta, hogy már az első remetének, akivel találkozik, előadja kérését. A kapus testvérrel találkozott és nyomban elmondta, hogy  nagyon nehézére esik neki a szentgyónás. "Néha úgy érzem, hogy túl erős vagyok ahhoz, hogy ne menjek gyónni. Máskor pedig bizonytalan vagyok, mennék is meg nem is. Nem tudok gyónni, miért van ez bennem?"
- A remete elgondolkozott és így válaszolt: Két furcsa ember lakik benned. Az egyik a gőgös ember, a másik a gyáva ember. A gőgös azt teszi, amit egykor Lucifer  cinkosa. Ez is az emberek körül incselkedett, amikor észrevette, hogy a templom gyóntatószékéből milyen megtisztultan távoznak az emberek. Erre  tüstént ő is bement, hogy megtisztuljon. Sorolta, sorolta a bűneit és vétkeit...  Aztán a páter megállítptta a titokzatos gyónót, és megkérdezte: Ki vagy te? 
- Hát a Lucifer cinkosa - felelte amaz. 
- Ha te vagy a sátán, akkor miért gyónsz? - kérdezte a páter. 
- Hogy megtisztuljak, mint az emberek és örök életet nyerjek - felelte az ördög. 
- Akkor tégy eleget a bűneidért, mint az emberek és bocsánatot nyerhetsz - felelte a gyóntató. 
- Igen, ha elfogadható elégtételt adsz, akkor engedelmeskedem - válaszolta az ördög.   
A páter így folytatta: Napjában háromszor térdelj le Isten előtt és mondd neki: Istenem, Uram, bocsáss meg! - és akkor feloldozlak...
Ekkor az ördög közbevágot: Azt már nem! Adj más penitenciát, ennyire nem alázhatom meg magam! 
- Akkor távozz, mert ha le nem győzöd büszkeségedet, ezt a gőgöt, sem most, sem a jövőben nem nyerhetsz bocsánatot." 

Emberünk hallgatta a remetét, aki így folytatta: Benned a másik ember az a mennék is, meg nem is. Tudd meg, hogy ez a gyáva ember. Magad előtt elismered hibáidat, de hogy bevalld azokat, inkább a magad igazolására különféle indokokat találsz ki. Talán ezt, hogy csak Istennek vallom meg bűneimet, - valójában csak magadnak vallod be, és magadnak akarsz megbocsátani. Ragaszkodsz a bűnhöz. Éppen a titkos ragaszkodás akadályoz téged bűneid bevallásában. Félsz letérdelni egy másik ember előtt, a pap előtt, hogy bevalld bűneidet. Vedd tudomásul, hogy önmegváltás, önfeloldozás nincs! És a gyáva ember nem gyónik! 
- Mégis mitévő legyek? - kérdezte a tanácsot kérő.
- Légy alázatos és bátor ember!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése