2012. 12. 14.

A csodás országba vezető kapu

A száli frankok királya I. Klodvig (466-555) uralkodását 481 végén kezdte meg. Uralkodása területéről kiindulva meghódította egész Galliát, a mai Franciaország területét és létrehozta a kor meghatározó germán államát. A kereszténység katolikus ágához csatlakozott, szemben az ariánussá lett vizigótokkal vagy osztrogótokkal. Mindez hozzájárult uralmának elfogadásához Gallia latin lakosságának körében. Klodvig hitoktatását Szent Remig püspök végezte és 496-ban Reimsben megkeresztelte. Amikor a király belépett a gyönyörűen feldíszített és drága illatszerekkel illatosított templomba, s látta a fönséges liturgiát, lelkendezett örömében és megkérdezte a püspököt: "Atyám, vajon ez az az ország, amelyet nekem ígértél?"
- "Királyom - szólt Remig - ez annak csak árnyéka. Aztán odavitte a keresztkúthoz s így szólt: És ez a kapu, mely odavezet."
**
Az adventi hajnali miséktől a vasárnapi liturgián át mi is megérezzük a karácsony előízét, gazdagságát. A karácsony megünneplése bármennyire fönséges és gyönyörű, mégis csak árnyéka az Úr színről színre látásának. Ennek pedig a kapuja a Jézus Krisztusban való hit és szentségi élet, a kegyelmi élet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése